BuroSterker

Centrum voor Stressreductie, Ademtherapie en Meditatie

Cirkels van Invloed en Betrokkenheid

Weet je wat een echte stress-gever is? Té veel aandacht schenken aan zaken waarop je geen invloed kunt uitoefenen …. In mijn coaching maak ik regelmatig gebruik van de Cirkels van Covey (2010), de Cirkels van Invloed en Betrokkenheid.

 

De buitenste cirkel is de Cirkel van Betrokkenheid. Hierin staan de dingen waarop je geen directe invloed kunt uitoefenen, maar die wel invloed hebben op jou. Denk bijvoorbeeld aan files, de economie, het weer, directiebesluiten, de werktijden van je partner.

 

De binnenste cirkel is de Cirkel van Invloed. Hierin staan de dingen die je wél kunt beïnvloeden, zoals jouw gedrag, je standpunten en de manier waarop jij je werk doet.

 

Wanneer je aandacht schenkt aan de zaken die in de Cirkel van Betrokkenheid staan, lekt je energie weg. In je hoofd en misschien ook wel in je gedrag ben je veel bezig met zaken waarop je geen invloed kan uitoefenen. Hierdoor lekt aandacht en energie weg voor de zaken uit de Cirkel van Invloed, de dingen die je wél kunt beïnvloeden. Doordat er minder energie beschikbaar is voor de Cirkel van Invloed, ontstaat een gevoel van machteloosheid. Dit kan op termijn leiden tot passiviteit, stress en somberheid.

 

Om in een positieve flow te zitten, is het noodzakelijk dat je het gevoel hebt dat je invloed hebt op je leven. Door minder aandacht te schenken aan de zaken uit de Cirkel van Betrokkenheid (=de zaken waarop je geen invloed kunt uitoefenen), blijft er meer energie over om te besteden aan díe dingen die je wél kan beïnvloeden. En dit geeft flow!!

 

 

Hoe is dat voor jou?

Waar gaat jouw meeste aandacht naar toe?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *